fbpx
Contact

Selfrescue

Self rescue

Verschillende safety systemen

Er zijn meerdere safety systemen op de markt. Het principe van deze self rescue draait erom dat er één lijn (die waar meestal je safetyleash aan zit) wordt ingehaald en wordt opgerold om de bar. Door deze lijn dus een flink stuk in te korten ten opzichte van de andere lijnen kan de vlieger geen wind meer vangen en zal gedepowerd blijven. 

Wat doe ik als mijn leashlijn is gebroken?

Als je leashlijn is gebroken, gaat het bovenstaande niet meer op. Als je alleen deze lijn breekt dan is je vlieger uit ballans en zal altijd op het water terecht komen. Je moet nu een andere lijn oprollen. Rol de lijn ver genoeg op totdat je vlieger compleet gedepowerd is (advies: lengte van je leading edge). Vervolgens kun je de overige lijnen ook oprollen en weer richting je vlieger zwemmen.

Wat doe ik met mijn board? 

Als je geen boardleash gebruikt dan drijft je boardje ook nog ergens. Je zult merken dat je je handen vol hebt met het binnenhalen van je leashlijn en het oprollen van je overige lijnen. Het wordt dus lastig om je board in de gaten te houden of bij je te houden. In het meest ideale geval wordt je boardje door een andere kitesurfer opgepikt, als deze tenminste in de gaten heeft dat je in problemen bent. In het ergste geval zul je het boardje moeten laten drijven, maar ja wat is belangrijker: je vlieger en misschien wel je eigen leven of een boardje? Je kunt ook altijd een extra lijn of een stukje touw meenemen in je trapeze. Dit zou je nu dan kunnen gebruiken als ‘noodboardleash’.

Wat doe ik op diep water? 

In diep water werkt alles precies het zelfde. Alleen omdat je niet kunt staan, kan het behoorlijk zwaar zijn om je leashlijn binnen te halen en je lijnen op te rollen. Ook het omklappen van je kite kan een behoorlijke uitputting zijn. Het is daarom ook niet onverstandig om een zwemvest te dragen als je op diep water gaat kitesurfen, zodat je in ieder geval makkelijker blijft drijven en minder hard hoeft te zwemmen als je een dergelijke reddingsactie moet uitvoeren.

Oefenen! 

Het ziet er allemaal vanzelfsprekend uit. Als je echter in een noodsituatie bent en het waait stevig, dan is het hard werken. Als je dit nog nooit hebt gedaan, is paniek in een noodsituatie een groot gevaar. Het is daarom zinvol om het een keer te oefenen, zodat je precies weet wat je moet doen en hoe je lijnen en vlieger reageren als je dit doet. Het zal nooit je grootste hobby worden, maar het is wel verstandig.

Leuke combinatie tips